Med makrill i magen och råttor i burken

Makrill i tomatsås är en perfekt lunch! Enkelt att öppna upp och att äta direkt ur burken, spar både tid och disk. Sittande på en stol i ateljén med en nyrensad makrillburk i handen fick jag syn på en brun påse. Påsen som någon besökare måste ha glömt kvar, var fylld med sega råttor.  Kunde inte bli något annat än "När råttorna lämnar skeppet"

Gicléetryck upplaga 50 ex

Gicléetryck upplaga 50 ex

Gicléetryck upplaga 50 ex

Inte nypressad men välpressad Coke

När jag hade min ateljé i Göteborg, nere i Sockerbruket i Klippan, tog jag dagligen bussen mellan Hönö och stan. Vid hållplatsen, nerpressad i asfalten, alldeles intill trottoarkanten låg en colaburk.

Där hade den säkert legat länge innan jag upptäckte den. Överkörd av bussarna hade den med tiden blivit rostig, platt och skrynklig. 

Gicléetryck upplaga 50 ex

Gicléetryck upplaga 50 ex

Gicléetryck upplaga 50 ex

Vad skulle mina med resenärer tro om jag plockade upp en i deras ögon smutsig, platt och opantbar gammal burk? En dag kunde jag bara inte låta bli. Jag dröjde mig kvar efter att jag klivit av bussen och väntade på att den skulle köra vidare. Såg mig hastigt omkring, tog snabbt upp burken och stoppade den i väskan. Sedan, med kamera, ljussättning och lite skönhetsbehandling i photoshop så blev colaburken i mina ögon ett konstverk.